Společně! - přeshraniční spolupráce v roce 2018

Projekt „Společně!“

(reg. č. CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_013/0001322)

je spolufinancován z prostředků Fondu mikroprojektů 2014-2020 v Euroregionu Silesia

v rámci Programu INTERREG V-A Česka republika – Polsko.

 

Výše dotace z Fondu mikroprojektů Euroregionu Silesia: 11 104,71 EUR

Rozpočet projektu: 13 064,38 EUR

Fyzická realizace projektu: 1. 2. 2018 – 31. 7. 2018

Partneři projektu:

  • Statutární město Ostrava, městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz (vedoucí partner)
  • Gmina Głubczyce, Przedszkole nr 1 im. Marii Konopnickiej
  • Mateřská škola Ostrava, Šafaříkova 9, příspěvková organizace
  • Mateřská škola Ostrava, Lechowiczova 8, příspěvková organizace

Cílem projektu přeshraniční spolupráce bylo nabídnout dětem možnost zažít dobrodružství v reálném prostředí, ve skutečném světě - ne ve virtuální realitě (u PC, televize), která už i v předškolním věku nebezpečně a nezdravě ovlivňuje děti. Dali jsme dětem prostor samostatně prozkoumávat svět okolo a podpořili tak jejich zdravý vývoj. "Společně!" se tak stal projekt plným aktivit, her a výzev. Klíčové aktivity projektu proběhly v zajímavém přírodním prostředí (terénu), kde zažily dobrodružství při činnostech, které pro ně nejsou běžné.

Aktivity projektu:

Pedagogická příprava zaměřená na zážitkovou pedagogiku – 27. až 29.4.2018
Víkendový pobyt byl zaměřený na prohloubení spolupráce pedagogů, rozplánování podrobných harmonogramů klíčových aktivit zaměřených na děti a zejména navázání spolupráce s lektory Skalka family parku, kteří se podíleli na přípravě programu „Za tajemstvím pohádkového lesa“ v Ostravě.

Malí stopaři - pozoruj, najdi, vyřeš! - termín setkání: 6.6.2018
Tato aktivita se uskutečnila v "Ośrodeku Rekreacyjno - Wypoczynkowym" v obci Pietrowice (Polsko), která je vzdálena cca 15 km od polských Glubczyc, ze kterých je polský partner. Program celého dne byl zaměřen na hry v přírodě – na týmové překonávání překážek a řešení hádanek v terénu – a to vše ve smíšených skupinách (týmech) dětí. Děti strávily celý den společně venku - v přírodě, navzájem se poznávaly, vnímaly cizí řeč a učily se nová slova, společně plnily úkoly, sportovaly i relaxovaly (piknik u vody, oběd na trávníku – polévka, opečené párky), zpívaly písničky za doprovodu kytary.... Součástí programu bylo i setkání a seznámení se s prací vojáků, policistů a hasičů.

Za tajemstvím pohádkového lesa – termín setkání: 13.6.2018
Větší část této aktivity se uskutečnila v areálu Skalka family parku Ostrava, kde děti přivítal maskot dráček Skaláček. Připravený program byl založený na posílení vzájemné spolupráce v malých dvojjazyčných skupinách dětí, do kterých byly rozděleny na základě interaktivní hry – hledej páry (pohádkové postavy z pohádek  O Sněhurce a sedmi trpaslících, O Popelce, O perníkové chaloupce, Bolek a Lolek, Máša a medvěd). Smíšené skupiny dětí pak absolvovaly cestu „pohádkovým lesem“ a na pěti stanovištích plnily úkoly spojené s tématem vybraných pohádek -  vytáhnout oříšek ze zvonečkové truhly, společný přechod mezi stromy, zdolání překážkové dráha ve dvojicích, hledání nesmyslů v lese, pohotová reakce na jména „Jeníček (chyť se stromu) a Mařenka (dřep), vnímání lesa všemi smysly…Po úspěšném zvládnutí všech úkolů byly děti odměněny chutným obědem a mohly se vydovádět na všech atrakcích, které Skalka nabízí – trampolíny, kolotoč, průlezky, tubingová dráha…Vyvrcholením poslední aktivity projektu přeshraniční spolupráce bylo promítání pohádky   "Červená Karkulka a babiččin dalekohled v Planetáriu Ostrava.

Do projektu se zapojilo 70 dětí a 21 pedagogů - v přátelské atmosféře, s dobrou náladou a nadšením absolvovali všechny naplánované aktivity.  To, že mluvíme každý jinou řečí rozhodně nebylo žádnou překážkou – dokázali jsme najít společnou řeč, zažili báječné dobrodružství a spolupráce mezi zapojenými školkami se opět o něco více prohloubila. Věříme, že tento projekt není tím konečným a brzy zrealizujeme další stejně úspěšné setkání...

Fotogalerie
Zpět na předchozí stránku

MŠ Šafaříkova Ostrava
https://www.high-endrolex.com/47