https://www.high-endrolex.com/47 Retrohrátky v roce 2020 | Mateřská škola Šafaříková, Ostrava

Retrohrátky v roce 2020

Celoroční projekt RETROHRÁTKY dětem nabídnul nostalgickou procházku časem, zajímavou inspirací minulostí i připomenutí výrobků českých firem, které znovu oslovují náš trh. RETROHRÁTKY byla milá nostalgie - návrat do dětství našich dědečků a babiček ...

V rámci projektu jsme zavzpomínali na staré hry, hračky, písničky i pohádky a rozšířili nabídku retrohraček.

Kam jsme se tedy v čase společně zatoulali?
Realizaci projektu RETROHRÁTKY jsme museli přizpůsobit této, pro nás tak nové situaci a pozměnit či úplně zrušit některé původně naplánované akce mimo školu, a bohužel i většinu aktivit naplánovaných pro rodiče a děti ve vnitřních prostorech mateřské školy.

V únoru 2020 před vypuknutím koronavirové epidemie jsme s dětmi stihli navštívit výstavu v Ostravském muzeu nazvanou Fenomém Igráček (aktivita Putování do minulosti). Každopádně nostalgickou procházku časem jsme úspěšně realizovali skoro každodenně s dětmi přímo v mateřské škole. Podařilo se nám rozšířit nabídku hraček o ty, se kterými si hráli jejich rodiče či prarodiče, a které neztratily své kouzlo ani v současnosti – figurky s příslušenství Igráček (Efko), plechové hračky Kovap (beruška či autíčka na klíček), nádherné dřevěné hračky (Pišlíci) či kvalitní dětskou literaturu….

Aktivity Spoluhrátky, Zpívánky – vítání jara s písničkou, Retrohrátky jsme realizovali pouze s dětmi v rámci tříd. Naplánované akce s rodiči jsme bohužel z důvodu přísných protiepidemických opatření museli zrušit - např. oslava Dne rodiny v rámci společných odpoledních Retrohrátek, či průběžná společná hrací odpoledne s rodiči Spoluhrátky i výstavu retro hraček z domova.

Jsme moc rádi, že jsme v červnu po rozvolnění epidemických opatření (23.6.2020) mohli na školní zahradě uskutečnit retro Spartakiádu a slavnostně se tak rozloučit s našimi „školáky“, předvést pečlivě připravená taneční i hudební vystoupení dětí a užít si spolu rodiči i pozvanými hosty veselé vzpomínání na staré dobré časy.

A čím byl projekt Retrohrátky pro děti přínosný? Podpořil u dětí radost ze společného hraní s tradičními českými hračkami, které nestárnou, umožnil jim intenzivněji poznávat krásu klasických pohádek a příběhů, rozšířil jejich hudební repertoár o české lidové písně, říkadla, hudebně pohybové hry.

Doufáme, že se situace s covid nákazou brzy vyřeší a my budeme moci opět otevřít dveře školy dokořán rodičům i hostům a užijeme si dodatečně společné „spoluhrátky, spoluzpívánky“ i další zajímavé odpolední aktivity, které v roce 2020 nemohly proběhnout.

Schválená částka na realizaci: 15 000 Kč

Fotogalerie
Zpět na předchozí stránku

MŠ Šafaříkova Ostrava
https://www.high-endrolex.com/47